Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les mer

Gullkantet caviar-eventyr

13.12.2016

Nytt i Norge: Gründer Anker Bergli og Polarfisk AS er sikre på suksess etter en vellykket oppstart av Norges aller første landbaserte oppdrettsanlegg for stør. Nå henter de inn 190 millioner kroner for ei satsing som skal gi 30 arbeidsplasser.

 

Marinbiolog Domika Clarke med tre uker gammel yngel av russisk stør.Lav dødelighet: De er trygge, dorske, lite utsatt for sykdom og kan gi svært høy fortjeneste for eierne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bygger Norges første anlegg for støroppdrett

I Polarfisks barnerom svømmer 100.000 yngel av russisk stør – de aller første som er født i Norge. Åtte måneder etter at den første rognen ble klekket i Polarfisks oppdrettsanlegg i Meløy, vrimler det av rundt ti centimeter lange og opp mot 70 gram store Sterlet-stør i karene. Og for tre uker siden flyttet det inn 100.000 nyklekket yngel av russisk stør inn i oppdrettsbedriftens barnerom.

De veier under ett gram, er i gang med startforingen med levende mikrokreps, og vil etter hvert få mer og mer fast føde.

– Etter at yngelen er over denne fasen er dødeligheten tilnærmet null, sier marinbiolog Domika Clarke.

Over kritisk fase

Norges aller første oppdrettsanlegg for stør er i gang, og stør-gründer Anker Bergli er strålende fornøyd med resultatet.

For nå er også selskapet kommet seg ut av rugekassen.

–Vi er i gang og har bevist at vi kan lykkes med støroppdrett, sier Bergli.

Han poengterer at selskapet er svært godt utrustet på kompetansesiden, både i styret og i den daglige driften.

Domika Clarke har bakgrunn som forsker på støroppdrett og fra produksjon av stør og caviar fra Canada, mens den tredje ansatte, Lasse Buvik er sivilingeniør innen maskin- og produksjonsteknikk.

 

Lokker med eventyrlig fortjeneste

De startet med tett på fire millioner kroner i aksjekapital, og inviterer nå til en emisjon der selskapet er priset til rundt 100 millioner kroner.

– Målet er å etablere et produksjonsanlegg i to faser, der anlegget bør være på minimum 5.000 kvadratmeter i fase en, sier Bergli.

Selskapet ønsker seg langsiktige investorer som kan gå inn med 27 millioner kroner i aksjekapital og 50 millioner kroner i konvertible lån. Totalt, inkludert driftskapital fram til selskapet kan gå i pluss, bør selskapet ha en kapitalbase på tett på 190 millioner kroner. En produksjon på ti tonn caviar kan gi jobb til 30 ansatte.

Eventyrlig marked

Polarfisk AS lokker med muligheter for eventyrlig fortjeneste på innskutt kapital. For det er stor etterspørsel etter både fiskekjøttet og rogn av stør.

– I estimatene våre legger vi til grunn en svært konservativ prising på caviaren, sier Bergli.

Selskapet har en konsesjon som tilsier en årlig produksjon av opp mot 16.000 kilo caviar, som kan selges til en pris på minimum 12.000 kroner per kilo. I tillegg kommer salg av fiskekjøtt og andre produkter. Estimatet i forretningsplanen er ei årlig omsetning på 133 millioner kroner, og et driftsresultat på inntil 63 millioner kroner.

Gunstig lokalisering

Selskapet mener lokaliseringen i Nordland kan gi fordeler for markedsføringen, fordi produksjonen kan baseres på rent vann, grønn kraft og tilnærmet 100 prosent resirkulering av avfallsproduktene.