Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les mer

Klarsignal for russisk caviar fra Nordland

18.02.2015

Med 12 liter rogn som utgangspunkt vil oppdrettsgründer Anker Bergli etablere landets første anlegg for oppdrett av stør og produksjon av russisk caviar.

Snart fire år etter at han på en messe lot seg imponere av dansk oppdrettsteknologi for lukkede anlegg, har Berglis selskap Polarfisk nå fått den siste nødvendige tillatelsen fra Klima- og Miljødepartementet.

Milepæl

I forrige uke fikk han endelig ja til å importere rogn av russisk stør, sibirstør og sterlett stør til det kommende anlegget på Storåga i Meløy kommune i Nordland.

Luksusproduktet russisk caviar er så ettertraktet på verdensmarkedet at 90 prosent av den ville stør-bestanden har forsvunnet i lovlig og ulovlig fiske de siste 20 årene.

– Det er en milepæl for norsk oppdrett at vi nå kan få en landbasert matfiskproduksjon av en helt ny art. Dette blir første anlegg i Norge der vi aler opp stør både som matfisk og til produksjon av lettomsettelig russisk caviar, sier Anker Bergli til NTB.

 Godt betalt

Nå planlegger Polarfisk å bygge et komplett landbasert anlegg som skal produsere 200-300 tonn sløyd fisk og opptil 10 tonn caviar i året.

– Begge produktene er godt betalt. Vi finner ikke opp noe krutt på nytt, men vil ta i bruk en teknologi som er utviklet i Danmark og solgt til en rekke land. I det isolerte og lukkede anlegget varmes vannet opp til 23 grader. Vi vil ha full kontroll på vannet som brukes i produksjonen, med en resirkuleringsgrad på over 99 prosent, sier Anker Bergli.

Overprøvde skepsis

I forrige uke overprøvde Klima- og Miljøverndepartementet Miljødirektoratets skepsis til å introdusere en ny oppdrettsart i Norge.

Departementet kom fram til at det er veldig liten sannsynlighet for rømming fra anlegget. Her ble den høye graden av resirkulering av vann i anlegget brukt som et viktig moment i vurderingen av faren for spredning fra anlegget.

Naturhistorisk Museum har vurdert virksomheten, og sier i en uttalelse at det er usannsynlig at individer fra alle de tre artene som skal oppdrettes i Meløy vil kunne overleve i norske vassdrag dersom de rømmer.

I vill tilstand har stør blitt observert langs hele norskekysten opp til Finnmark. Men størens krav til habitat og gyteplass gjør at den ikke har etablert naturlig gytende bestander i norske vassdrag. Det er bare i store elvesystemer i Sør-Norge som Drammenselva, Glomma og vannsystemene i Vannsjø, Øyeren og Tyrifjorden som kan være potensielle områder der ferskvannsstør kan etablere seg.

– Selv om det ikke kan utelukkes, er det etter departementets syn liten sannsynlighet for at rømt stør finner veien til de egnede vassdragene i Sør-Norge, og enda mindre sannsynlighet for at den gjentatte ganger, i stort antall over tid, finner veien til de egnede elvene, konkluderer departementet.

Saken er publisert av NTB 15. Februar 2015.