Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les mer

Lokker med stør-eventyr

06.02.2019

Kapital skriver om Polarfisk: Over 70.000 kroner kiloen for russisk caviar. Som følge av svimlende priser satser Polarfisk på produksjon av russisk caviar – med high tech-oppdrett av stør i Nord-Norge. Siste emisjon er nesten fulltegnet for gründer Anker Bergli.

Artikkel publisert i Kapital 6. Februar 2019 (Tekst: Jan Chr. Grandre). Gjengitt med tillatelse fra Hegnar media.

Mens oppdretts-Norge stort sett fokuserer på laks, ser en bitteliten aktør mot en av verdens aller mest kostbare råvarer: Caviar, eller russisk caviar som vi gjerne sier på norsk.

Den aller ypperste kvaliteten, rogn fra iransk beluga-stør, selges til svimlende priser. Caviar fra tilsvarende stør som Polarfisk skal produsere, selges for 71.000 kroner pr. kilo i USA.

Den norske gründerbedriften er mer jordnære og opererer med en kilopris på 22.000 kroner i sine regnestykker.

Nylig innbragte en emisjon i Polarfisk 8–10 millioner kroner som skal brukes til drift og utvikling av det landbaserte oppdrettsanlegget i Meløy i Nordland. Teknologien er utviklet i Norge og Danmark og er solgt til flere land.

Ønsker tyngre investor

Gründeren er hovedeier i Polarfisk. Han har med seg en større og om lag 500 småaksjonærer i selskapet. På litt sikt ønsker Bergli å fri til mer kapitalsterke investorer.

– Vi er åpne for å diskutere med seriøse investorer eller fond, men først ønsker vi å ha et ferdig produkt å vise til, noe folk kan smake og vurdere, forteller gründeren, som etter planen skal begynne prøveproduksjon av caviar i 2020.

Da er endel av fisken han har i anlegget kjønnsmoden og veier 5–6 kilo.

– Det viktigste er å få på plass hele produksjonsløypa og få et godt grunnlag for en bedrift som kan produsere caviar som kan selges over hele verden, forteller Bergli.

Han sier at han ønsker å bygge videre på renommeet norsk sjømat har kloden rundt. Tidligere har han drevet med oppdrett av ishavsrøye, men han la ned virksomheten i 2002.

60 millioner i resultat

– Hvor lander dere om dine planer med stør blir realitet?

– Da har vi en total produksjon på 10 tonn caviar pr. år og kan omsette for 120–150 millioner kroner årlig. Av dette vil vi sitte igjen med 50 prosent i resultat. Men alle vet at det krever endel og at det tar tid, sier Bergli.

– Hvor lang tid?

– Tidsaspektet avhenger mye av hvor raskt vi kan sette i gang bygging av nytt anlegg med moderne RAS-teknologi. Jeg håper at vi kan være i full produksjon i løpet av fire år.

– Hva gjør høykostlandet Norge egnet til å produsere stør?

– Selvfølgelig har vi høye kostnader i Norge, men produksjonskostnadene er likevel relativt greie samlet sett. Det er veldig strenge krav for å produsere mat, men i Norge har vi friskt og rent vann samt meget kvalitetsbevisste folk.

– Lønnsforhold taler vel mot oss i internasjonal konkurranse?

– Jo, men også effektivitet spiller inn, mange av stør-anleggene i verden er akterutseilt med tanke på teknologi, og dette produktet har, som sagt, en pris som gir oss en margin som kan forsvare investeringer i Norge, sier Bergli.

Stolt pionerselskap

Stolt Sea Farm er et pionerselskap i oppdrett av stør og produserer stør og caviar ved fire anlegg i California.

Selskapet, som også produserer piggvar og sjøtunge, omsatte for 74 millioner dollar første ni måneder i 2018, og hadde et driftsresultat på 9,7 millioner dollar i denne perioden.

Verdens største anlegg for stør ligger derimot i Abu Dhabi og Russland, ifølge Bergli.

– Hvorfor tror du Stolt Sea Farm har valgt å produsere stør i utlandet?

– De har kjøpt anlegg ute, som etter hva jeg vet allerede var i drift, men årsaken er sikkert også lovverket. Vi måtte ha spesialtillatelse for å få tatt inn rogn for å klekke stør, en ny fiskeart i Norge, sier Bergli og beskriver en tung prosess med søknader og konsesjoner som var både slitsom og økonomisk krevende.

– Fem sektoretater, departementet og Nordland fylkeskommune var inne i bildet før vi fikk konsesjon på oppdrett av sterlet stør, sibirsk stør og russisk stør, der sistnevnte er nærmest den dyreste kvaliteten under beluga-stør, forteller Bergli.

I 2015 kom det første gjennombruddet for den lille oppdrettsbedriften. Da overprøvde Klima- og miljøverndepartementet Miljødirektoratets skepsis til å introdusere en ny oppdrettsart i Norge. Departementet kom frem til at det er veldig liten sannsynlighet for rømming fra lukkede, landbaserte anlegg som Polarfisk satser på.

– Her snakker vi om lukkede lokaler med godkjente kar og rensing av avløp med sil, da er faren for rømming lik null, hevder Bergli.

Artikkel gjengitt med tillatelse, publisert i Kapital 6. Februar 2019 (Tekst: Jan Chr. Grandre).