Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les mer

Viktig Milepæl – Trenger Kapital

20.02.2017

Først fikk han Norges første konsesjon i sitt slag – nå har Anker Bergli og hans Polarfisk AS nådd en ny milepæl. Nemlig 70.000 sprell levende fisk av typen eksklusiv stør. Men nå trenges stor-kapital.

De to industrihallene i Bjærangen i Meløy ser riktignok slitne ut, men er tak for det som kan bli voldsomme verdier. Inne i oppdrettskarene svømmer nemlig store mengder fisk av typen stør. Nå viser gründeren dem stolt fram for Meløys omstillingsledere.

– Med denne støren skal vi kunne produsere caviar og fiskefilet til eksklusive restauranter i hele verden, forteller Anker Bergli.

Denne dagen har han besøk av styreleder og daglig leder i Meløy Utvikling KF – Sigurd Stormo og Stine Estensen. MU-rådgiver Finn Nordmo og styreleder Leif Kristiansen i Meløy Næringsutvikling AS er også med, og får vite mer om stør.

Når støren er moden for å levere rogn, skal denne bli til eksklusiv caviar som kan selges i verdensmarkedet for mange tusen kroner pr. kilo. Havbruksgründer Anker Bergli kan nå vise fram stør i vekst mot framtidig caviar-produksjon. Nå har han dialog med Meløy Utvikling, som på våre bilder er på besøk i produksjonshallene i Bjærangen i Meløy. Vi ser styreleder Sigurd Stormo og daglig leder Stine Estensen i Meløy Utvikling

Trenger stor kapital

– I høst har vi hentet inn mer kapital fra eierne, slik at vi kan videreføre driften. Men nå trenger vi mye kapital, helst fra investorer som tenker langsiktig investering, for å gjøre full utbygging. Håpet er at vi om ett-par år er klar til å starte produksjon mot fem tonn caviar i året, og så 10 tonn noen år senere, forklarer Anker Bergli.

64-åringen har lagt ned uttallige arbeidstimer i om lag fem år så langt for å realisere satsingen på stør. Resultatet er så langt landets aller første konsesjon for slikt oppdrett, og for produksjon av kaviar. Og ikke minst de 70.000 sprell levende individene som står i anleggene til hans Polarfisk i Søndre Meløy.

Underveis har Anker selv skaffet seg bachelorgrad innen havbruk, og har i vinter dialog med Meløy Utvikling KF for å realisere bedriften for alvor. De langsiktige målene i forretningsplanen er omsetning og mange nye arbeidsplasser.
Ønsker seg Glomfjord

– Det perfekte bygget for oss er det tidligere SiC-bygget i Glomfjord, røper Bergli.

Polarfisk AS må nemlig velge: bygge nytt i Bjærangfjord, eller kjøpe lokaler som tilfredsstiller kravene til produksjon av et luksusprodukt til kravstore kunder. Det over 20 meter høye bygget i industriparken åpner for å bygge inn flere nivåer

Støren er en bunnfisk, som betyr stort arealbehov. Bygget har også tipp-topp laboratorium, garderober, kontorer og løsning for avfallshåndtering.

– Vi blir dessuten avhengig av tekniske tjenester på et nivå som Glomfjord-miljøet har. Og vi må ha attraktive bostedsområder for folkene vi skal trekke til oss – de må ha høy kompetanse. Vi må også kunne serve og ta imot kundene på en bedre måte enn vi kan i dag, sier Bergli.

Både etablering i Glomfjord og bygging av produksjonen er imidlertid avhengig av flere titalls millioner kroner. Det krevende arbeidet med å hente inn kapital pågår nå, og Innovasjon Norge inviteres inn for å bidra

Polarfisk AS

Stiftet i 2009 under navnet Polarsmolt, og eies av Anker Gerhard Bergli (f. 1953) og om lag 150 småaksjonærer. Disse har til nå skutt inn om lag sju millioner kroner i kapital. Bergli er selv daglig leder, mens styreleder er Jon Vestengen (f. 1977), som er fabrikksjef for Pelagia Bodø Sildoljefabrikk. I styret sitter også Ann Cecilie Hilling, som har mastergrad i akvakultur.
Bedriften har i dag to ansatte i tillegg til Bergli, nemlig sivilingeniør Lasse Buvik fra Bodø og Domika Clark fra Canada, som har havbruksutdanning.
2016 var første året med ordinære driftsinntekter – om lag 300.000 kroner. Fjoråret gav et negativt driftsresultat på om lag 1,7 millioner kroner.

Denne saken er hentet fra desemberutgaven av Ny Næring, profileringsbladet for regionens næringsliv.